Groźna bakteria w serze Gouda z Ryk. Spożycie produktu może prowadzić do listeriozy

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje partię sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes

Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Zalecenia dla konsumentów:
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące produktu: 

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Numer partii: 290351

Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

AKTUALIZACJA 19.08

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY OSTRZEŻENIA GIS WYDANY PRZEZ SM RYKI

W opisanej w oświadczeniu Zarządu SM Ryki z dnia 17.08.2019 partii sera Gouda w plastrach (nr partii: 290351, z datą przydatności do spożycia 06.09.2019) wykryto śladowe ilości Listeria monocytogenes.

W związku z tym, informujemy, że wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących zawartości tej bakterii, spełniają normy unijne (są ponad dziesięciokrotnie niższe) opisane w Rozporządzeniu Komisji (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.

Ponadto, Zarząd SM Ryki dysponuje badaniami wykonanymi na potrzeby weryfikacji tej informacji potwierdzającymi spełnienie kryteriów bezpieczeństwa żywności wg wyżej wymienionego rozporządzenia. Badania te zostały przeprowadzone w niezależnych, akredytowanych laboratoriach — raporty analityczne w załączeniu.

Jednocześnie informujemy, że pozostała produkcja prowadzona jest pod wzmożonym nadzorem wewnętrznym, jak i Powiatowego Lekarza Weterynarii, a przeprowadzone badania w pozostałych produktach nie wykazały obecności tego typu bakterii.

Oświadczamy, że produkowane w zakładzie SM Ryki sery są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.

Zarząd SM Ryki

(fot. GIS)

1 myśl na temat “Groźna bakteria w serze Gouda z Ryk. Spożycie produktu może prowadzić do listeriozy

Możliwość komentowania jest wyłączona.