Groźna bakteria w serze. Sprawdź czy masz ten produkt! [zdjęcia] 17:43 13-09-2019

Główny Inspektorat Sanitarny wydał decyzje o wycofaniu partii sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej partii sera żółtego Rycki Edam w plastrach wyprodukowanych przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki ze względu na wykrycie groźnej bakterii Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Numer partii: 180359
Data minimalnej trwałości: 18.10.2019
Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry
Numer partii: 060658
Data minimalnej trwałości: 23.10.2019
Producentem obu produktów jest: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE


(fot. GIS)
Komentarze wyłączone