Partie jaj wycofane z obrotu. Powodem jest wykrycie salmonelli [zdjęcia] 18:43 08-10-2019
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2019/10/OSTRZEŻENIE_jajka_GALLUS-1140x520-1024x467.jpg)
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie określonych partii jaj, których producentem jest firma Gallus z województwa wielkopolskiego, może być „potencjalnie groźne dla zdrowia”. Inspekcja weterynaryjna wykryła bakterię Salmonella enteritidis w próbkach pochodzących z jednego z kurników.
Chodzi o produkt „Jaja z chowu na wolnym wybiegu”, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG. Producentem jest przedsiębiorstwo Gallus (Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112).
Nie należy spożywać jaj o numerach partii:
nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019, nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019, nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019, nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019, nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2019/10/71819074_2647340985315936_3376978702893056000_n.png)
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2019/10/jajka3-1024x452-1024x452.png)
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2019/10/jajka-300x225.jpg)
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2019/10/OSTRZEŻENIE_jajka_GALLUS-1140x520-1024x467.jpg)
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2019/10/jajka1-1024x494-1024x494.png)
(fot. GIS)
Komentarze wyłączone