Czwartek, 28 stycznia 202128/01/2021

Groźne bakterie w łososiu wędzonym na zimno

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w czwartek o wykryciu obecność bakterii Listeria monocytogenes w próbce produktu Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g. Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g w jednej próbce określonego poniżej produktu.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące produktu:

Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g, którego producentem jest Almar Sp. z o.o., ul. Hutnicza 22, 81-061 Gdynia, wyprodukowany dla: SCA PR Sp. z o.o., 62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim, z terminem do 04.10.2020, o numerze partii: 0909/1.

Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora oraz producenta produktu, a także Inspekcję Weterynaryjną, która kontroluje działania producenta.

Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu, informacja dla klientów.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

(fot. GIS)

Komentarze wyłączone