Groźne bakterie w łososiu wędzonym na zimno 09:50 01-10-2020
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2020/10/fresh-smoked-salmon-1776533_1920-1280x853.jpg)
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g w jednej próbce określonego poniżej produktu.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy skontaktować się z lekarzem.
Szczegóły dotyczące produktu:
Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy, 200 g, którego producentem jest Almar Sp. z o.o., ul. Hutnicza 22, 81-061 Gdynia, wyprodukowany dla: SCA PR Sp. z o.o., 62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim, z terminem do 04.10.2020, o numerze partii: 0909/1.
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora oraz producenta produktu, a także Inspekcję Weterynaryjną, która kontroluje działania producenta.
Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu, informacja dla klientów.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2020/10/091f5e31-16f2-4c04-81ed-4019eac493b0-1280x720.jpg)
![](https://info112.pl/wp-content/uploads/2020/10/c2632349-f5a8-4e22-b03b-0e29ab5edfc6-1280x720.jpg)
(fot. GIS)
Komentarze wyłączone