Groźna bakteria w wyrobie z mięsa wieprzowego. GIS wydał ostrzeżenie 16:35 03-06-2024

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego określonej poniżej.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu to Pečenica, 90 g, marki DOBRO o numerze partii 24-00807, z datą minimalnej trwałości do 03/08/2024. Producentem wyrobu jest ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 w Chorwacji.
Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły jego wycofywanie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
(fot. GIS)
Nieźle…. Można stracić dziecko poprzez zjedzenie wędliny że sklepu…. Do czego to doszło ????