Ognisko pryszczycy blisko granicy z Polską 09:03 13-01-2025

– W związku z tym na trasach naszego regionu należy spodziewać się dodatkowych kontroli prowadzonych wspólnie z innymi służbami, podczas których funkcjonariusze sprawdzą dokumentację związaną z transportem przez teren Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt oraz produktów pochodzenia odzwierzęcego – przekazała lubuska policja.
Wojewoda Dolnośląska Anna Żabska zwołała posiedzenie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Przedmiotem posiedzenia było omówienie przez Dolnośląskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii opisu choroby oraz możliwych źródeł zakażenia i transmisji. Podkreślono również, że wirus nie jest niebezpieczny dla ludzi.
Ponadto, dokonano oceny stanu przygotowania województwa w przypadku ewentualnego ujawnienia ognisk choroby oraz omówiono działania, które mogą być podjęte w przypadku ujawnienia pierwszych przypadków choroby na terenie województwa.
Wojewoda Dolnośląska zaapelowała do służb o wzmożony monitoring i nadzór w przedmiotowym zakresie.
Pryszczyca (Foot and mouth disease – FMD) jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae.
Kraj, w którym wystąpi FMD, narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli. Straty te powodowane są upadkami zwierząt z gatunków wrażliwych, kosztami likwidacji ognisk choroby oraz wypłacanych odszkodowań, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu zwierząt z gatunków wrażliwych, mięsa tych zwierząt oraz produktów pozyskiwanych od tych zwierząt.
Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie. Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne pochodzące od zakażonego zwierzęcia.
Drogi zakażenia
Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę jeszcze przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, z ich wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Zwierzęta mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat.
Źródła zakażenia:
- zwierzęta chore lub po przechorowaniu,
- ślina, mleko i jego przetwory, kał, pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi,
- mięso i jego przetwory,
- nasienie i zarodki,
- środki transportu, gryzonie, ptaki, owady,
- odpadki kuchenne.
Ochrona zwierząt przed chorobą
W celu ochrony stada przez wniknięciem wirusa pryszczycy należy pamiętać, żeby zwierzęta wprowadzane do niego pochodziły z wiadomego źródła i były zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.
Występowanie pryszczycy w Polsce i na świecie
Ostatni przypadek FMD w Polsce stwierdzono w 1971 r. Polska jest uznana za kraj urzędowo wolny od tej choroby przez Światową Organizację ds. Zdrowia Zwierząt (OIE).
(fot. pixabay.com, źródło Policja Lubuska)
Komentarze wyłączone