Niedziela, 17 października 202117/10/2021

Młode niedźwiedzie po raz pierwszy opuszczają zimowe legowiska [wideo]

Bieszczady stanowią kryterium ostoi dla niedźwiedzia brunatnego. W tym regionie występuje największa w kraju populacja tego gatunku.

W marcu niedźwiedzice po raz pierwszy wychodzą ze swoim tegorocznym potomstwem przed gawry. W tym czasie należy zachować szczególną ostrożność chodząc po bieszczadzkich lasach.

Przede wszystkim należy unikać kontaktu, nie wchodzić do ostoi, nie penetrować tzw. ciepłych lasów np. iglastych młodników, w których często są barłogi niedźwiedzi.

Idąc obok miejsc, gdzie mogą znajdować się drapieżniki należy zachowywać się głośno, tak aby zwierzak mógł nas usłyszeć. Przemieszczajmy się drogami, szlakami, ścieżkami wytyczonymi przez leśników, nie zapuszczajmy się w trudno dostępne miejsca.

(fot. pixabay.com, wideo Nadleśnictwo Baligród Lasy Państwowe)

Komentarze wyłączone