Środa, 25 listopada 202025/11/2020

Salmonella w kiełbasie oraz mięsie mielonym

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella spp. w produktach: Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Zagrożenie: Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta

Szegóły dot. produktów:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

  • Producent – P. W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

  • Producent – P.
    W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu. Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa

  • Producent – P. W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

(fot. GIS)

Komentarze wyłączone