Niedziela, 29 listopada 202029/11/2020

Substancja alergenna w papryce konserwowej [zdjęcia]

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa wykryto substancję alergenną – dwutlenek siarki. Na etykiecie nie podano informacji o obecności tej substancji. U osób uczulonych spożycie produktu może wywołać silną reakcję alergiczną.

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki.

Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanego w komunikacie produktu.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym

Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów

Numer partii: 23.02.2020

Data minimalnej trwałości: 23.02.2020

(fot. GIS)

Komentarze wyłączone