Czwartek, 02 lipca 202002/07/2020

Salmonella w suszonej bazylii. Sprawdź czy masz ten produkt [zdjęcia]

Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu niektórych partii bazylii suszonej ze względu na wykrycie bakterii Salmonella.

W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.

Szczegóły produktu.

Bazylia otarta, Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn; Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin; Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka

Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021

(fot. GIS, pixabay)

Komentarze wyłączone