Czwartek, 28 stycznia 202128/01/2021

Bakterie w śledziach a’la matias. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w piątek o wykryciu obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu Filet śledziowy a’la matias, wyprodukowanych w Zakładzie Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. ze Śląskowa. Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Opublikowane ostrzeżenie dotyczy partii 012320/165, o terminach przydatności do spożycia: 27.09.2020 (wielkość opakowania: 1 kg i 0,4 kg), 28.09.2020 (wielkość opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg) oraz 01.10.2020 (wielkość opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg).

Producentem jest Zakład Przetwórstwa Rybnego Panix.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu. W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

(fot. pixabay.com)

Komentarze wyłączone