Czwartek, 06 maja 202106/05/2021

Salmonella na powierzchni i w treści jaj. GIS wycofuje partię produktu z obrotu (zdjęcia)

W czwartek Główny Inspektorat Sanitarny Poinformował o wykryciu obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj zarówno na powierzchni skorupek oraz w ich treści. Nie należy spożywać jaj wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj określonej poniżej, zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Jaja kurze ściółkowe.

Kod na skorupkach jaj – 2PL 14131317

Nr partii – 21.12.2020.O8

Termin przydatności do spożycia – 21.12.2020 r.

Producent – Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów

Ferma z której pozyskano jaja – Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp.

J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów

Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903

Dystrybucja w sieci handlowej Stokrotka

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem poinformował o zaistniałej sytuacji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj. Zakład Pakowania Jaj poinformował sieć handlową Stokrotka o wycofaniu przedmiotowych jaj
z obrotu.

Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie
w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

(fot. GIS)

Komentarze wyłączone