Groźna dla zdrowia toksyna w makaronie. GIS wydał ostrzeżenie ZDJĘCIA 13:05 14-09-2022

Zagrożenie:
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium i ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Ochratoksyna A wykazuje toksyczne działanie wobec neuronów, w których częściowo pośredniczą procesy apoptotyczne. Istnieje prawdopodobieństwo, że taki mechanizm może wpływać na rozwój chorób neurodegeneracyjnych (tj. choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera).
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
numer partii: 06.2024L02; data minimalnej trwałości: 06.2024; producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g, numer partii: 06.2024L02
Data minimalnej trwałości: 06.2024; producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta. Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.






(fot. pixabay, GIS)
I to ma być ekologia??? Karmią nas jakimś gów…m, a potem dziwimy się skąd biorą się choroby. To samo owoce, warzywa, woda, napoje, mięso, wędliny…. inne rzeczy niby ekologiczne. Nie ma już nic zdrowego, wszystko syf!!!