Piątek, 26 kwietnia 202426/04/2024

Salmonella w kurczaku z Biedronki. GIS wydał ostrzeżenie ZDJĘCIA

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w piątek po południu o wycofaniu jednej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis. Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu.

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w określonej poniżej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP, dostępnych w sieci sklepów Biedronka wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.

Jak informuje GIS, mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Chodzi o produkt Świeży filet z piersi kurczaka MAP, z numerem partii 793921, z terminem przydatności do spożycia 01.12.2021 oraz weterynaryjnym numerem identyfikacyjny 04033902.

Producentem mięsa jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, które na podstawie decyzji administracyjnej z dnia 23.11.2021 r. zostało zobowiązane do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku, a także zablokowania oraz zakazania używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu.

– Dnia 23.11.2021 r. pisemnie zobowiązano zakład do podjęcia działań w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych w celu zapobieżenia zanieczyszczeniom krzyżowym produktów – informuje GIS.

Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

– Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem – dodaje Główny Inspektora Sanitarny.

(fot. GIS, źródło GIS)

Jeden komentarz

  1. Tych kurczaków już napewno jeść nie będę. Przyszła mi taka myśl: ile prawdy jest w tym komunikacie? Czy to nie chodzi o powolne zamknięcie całej firmy?